Lijnrecht maakt werk van arbeidsrecht.


ARBEIDSRECHT

Het opstellen van arbeidsovereenkomsten, geschillen met werknemers of vragen rondom ontslag, arbeidsrecht is een delicate en complexe materie. Daarom is het belangrijk dat jij als werkgever steeds moet weten de welke jouw rechten en plichten zijn. Een advocaat die mee nadenkt, een advopreneur pur sang. 

De juiste regelgeving rondom ontslag, hulp bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten of vragen omtrent de sociale zekerheid: Lijnrecht staat klaar met raad en daad. Kennis van jouw plichten, maar ook jouw rechten als werkgever is cruciaal. Zeker wanneer het tot een zaak komt voor de arbeidsrechtbank. Ook daar staat Lijnrecht klaar om jouw rechten en belangen te verdedigen.

  • Geschillen en vragen rondom werkgevers en werknemers betreffen juridische of arbeidsgerelateerde conflicten die kunnen variëren van arbeidsvoorwaarden en loononderhandelingen tot discriminatie op de werkplek, ontslagprocedures, of geschillen over arbeidsomstandigheden. Het oplossen van geschillen tussen werkgevers en werknemers vereist vaak een grondige kennis van arbeidswetgeving en kan plaatsvinden op verschillende niveaus, variërend van interne bedrijfsprocedures tot formele juridische processen.

  • De wetgeving rondom arbeidsovereenkomsten verwijst naar de regels en voorschriften die bepalen hoe werkgevers en werknemers hun professionele relatie moeten vormgeven en beheren. Deze wetgeving omvat vaak aspecten zoals: arbeidsvoorwaarden, arbeidscontracten, arbeidsrechten, ontslagregelingen, collectieve arbeidsovereenkomsten en specifieke bepalingen.

  • Kwesties rond arbeidsongevallen hebben betrekking op juridische en praktische aspecten die ontstaan wanneer werknemers letsel oplopen tijdens de uitvoering van hun werk. Dit omvat onder andere: arbeidsveiligheid, aansprakelijkheid, wettelijke procedures, preventie en rapportage.

  • Vragen en zaken rond tewerkstelling en ontslag betreffen juridische en praktische overwegingen met betrekking tot het aannemen en beëindigen van arbeidsrelaties. Dit omvat onder andere: aanwerving, arbeidsvoorwaarden, arbeidsrechtelijke geschillen, ontslagprocedures, rechten en plichten.

  • Het begeleiden van collectieve ontslagen en herstructureringen omvat het proces waarbij bedrijven strategisch en juridisch omgaan met het verminderen van personeel en het herorganiseren van hun activiteiten. Dit omvat onder andere: strategische planning, juridische naleving, communicatie, begeleiding van getroffen werknemers, arbeidsrelaties beheren.

  • Sociale inspecties verwijzen naar het proces waarbij overheidsinstanties, bekend als sociale inspectiediensten, toezicht houden op de naleving van sociale wetten en regelgeving door werkgevers en werknemers. Dit omvat aspecten zoals arbeidsvoorwaarden, veiligheid op de werkplek, arbeidscontracten, belastingen en sociale zekerheid. Tijdens sociale inspecties kunnen inspecteurs bezoeken brengen aan bedrijven om controles uit te voeren, documentatie te onderzoeken en te verifiëren of de arbeidspraktijken voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Overtredingen kunnen leiden tot boetes, correctieve maatregelen of andere juridische consequenties.

  • De RSZ in België is verantwoordelijk voor de inning van socialezekerheidsbijdragen van werkgevers en werknemers. Werkgevers dragen bij aan de RSZ om socialezekerheidsstelsels te financieren, waaronder ziekteverzekering, pensioenen, werkloosheidsuitkeringen en andere sociale voordelen.

    Pensioenen verwijzen naar financiële uitkeringen die individuen ontvangen na het beëindigen van hun actieve loopbaan. Pensioenen kunnen zowel door overheidsinstanties als particuliere pensioenfondsen worden beheerd, afhankelijk van het land en het pensioenstelsel.

WIJ GAAN SAMEN MET JOU VOOR EEN LIJNRECHTE AANPAK in ARBEIDSRECHT