opzeg van verzekeringsovereenkomst wordt versoepeld

In het verleden was het opzeggen van een verzekeringsovereenkomst niet eenvoudig. Indien men deze wenste op te zeggen, diende men drie maanden voor het aflopen van de overeenkomst een aangetekende brief te richten aan de verzekeraar. Indien dit niet correct of tijdig gebeurde, werd de overeenkomst stilzwijgend verlengd met een extra jaar.

Gezien deze stilzwijgende verlenging in het geval van een niet correcte of niet tijdige opzeg, werd er een recordaantal klachten ontvangen in 2021 door de Ombudsman van Verzekeringen. Een vierde van de vragen in de autoverzekering handelde over de opzeg van de autoverzekering.

Op 9 oktober 2023 heeft de wetgever een wet aangenomen tot vereenvoudiging van de opzeggingsregels voor verzekeringsovereenkomsten. Het doel van deze wetswijziging bestaat erin om de opzeg van stilzwijgend verlengbare overeenkomsten eenvoudiger te maken.

A.     Opzegvormen

Voordien vermeldde artikel 84 van de Wet op Verzekeringen dat een overeenkomst kon worden opgezegd bij een aangetekende brief, bij deurwaardersexploot of door afgifte van de opzeggingsbrief tegen ontvangstbewijs.

De nieuwe wet voorziet in een bijkomende mogelijkheid voor de verzekerde om zijn overeenkomst op te zeggen en dit via een digitale omgeving. De mogelijkheden voor de verzekerde om op te zeggen worden aldus uitgebreid met een aangetekende zending via elektronische weg en de elektronische handtekening op een digitaal platform.

Indien de verzekeringnemer zijn overeenkomst opzegt via een digitaal platform van de verzekeraar, verstrekt de verzekeraar de verzekeringnemer een ontvangstmelding van deze opzegging op een duurzame gegevensdrager.

B.     Opzegmogelijkheden

De duur van de verzekeringsovereenkomst duurt maximaal één jaar. Deze wordt telkens stilzwijgend verlengd voor één jaar, doch kan uiteraard worden opgezegd.  Afhankelijk van de periode waarin u de overeenkomst wenst op te zeggen, zijn er verschillende regels van toepassing dewelke u in acht dient te nemen.

Wij lichten dit als volgt toe:

B1.     Gedurende het 1ste jaar van de overeenkomst

Zoals hierboven reeds werd gesteld, wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd en dit telkens voor een periode van één jaar. Zo u zich tegen deze stilzwijgende verlenging wenst te verzetten, zal u de verzekeraar hiervan op de hoogte dienen te stellen en dit conform hetgeen uiteengezet onder ‘A. Opzegvormen’.  

De termijn die u in acht dient te nemen op uw overeenkomst gedurende het 1ste jaar op te zeggen, wordt in de nieuwe wet teruggebracht van 3 maanden naar 2 maanden. Dit wil aldus zeggen dat, zo u zich wenst te verzetten tegen deze stilzwijgende verlenging, u dit minstens 2 maanden voor de vervaldag van uw overeenkomst dient te laten weten aan uw verzekeraar (in plaats van 3 maanden).

Zo de verzekeraar zich tegen de stilzwijgende verlening wenst te verzetten, zal deze nog steeds een termijn van 3 maanden in acht dienen te nemen.

B2.     Vanaf het 2de jaar van de overeenkomst

De verzekeringnemer kan, na het verstrijken van een termijn van één jaar na de aanvang van de verzekeringsovereenkomst en wanneer deze aldus stilzwijgend wordt verlengd, zonder kosten of boeten op ieder ogenblik opzeggen.

De opzegging heeft uitwerking na het verstrijken van een termijn van twee maanden. Wanneer de overeenkomst wordt opgezegd, heeft de verzekeringnemer recht op het premiekrediet.

Concreet betekent dit aldus dat er vanaf het 2de jaar sprake is van een opzeggingsrecht zonder jaarlijkse vervaldag. U kan met andere woorden de overeenkomst te allen tijde opzeggen. 

Het is ook steeds mogelijk dat u als verzekeringnemer de overeenkomst laat opzeggen door de nieuwe verzekeraar. Als de verzekeringnemer dit wenst op te zeggen met het oog op het sluiten van een overeenkomst met een nieuwe verzekeraar, kan die nieuwe verzekeraar voor rekening van de verzekeringnemer de nodige formele stappen zetten voor de opzegging of mogelijk verzet tegen de stilzwijgende verlenging. In dat geval moet de verzekeraar nagaan of de nieuwe overeenkomst ten laatste ingaat bij het verstrijken van de opzeggingstermijn. De nieuwe verzekeraar kan niet weigeren de formele stappen te zetten.

Deze wetswijziging zal pas in werking treden vanaf 1 oktober 2024 en zal enkel van toepassing zijn op overeenkomsten die vanaf voornoemde datum gesloten worden, dan wel stilzwijgend worden verlengd.

Heeft u hieromtrent vragen of wenst u verder advies omtrent deze wijzigingsregels, aarzel dan zeker niet ons te contacteren.

 

Gillian FRANSSEN  
Advocaat-medewerkster

Berthe VANORMELINGEN
Advocaat-vennoot

Vorige
Vorige

HAPPY NEW YEAR

Volgende
Volgende

Echtscheiding zonder ruzie: kan dat?