Echtscheiding zonder ruzie: kan dat?

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn nabije omgeving die gescheiden is. Er wordt doorgaans aangenomen dat deze echtscheiding altijd gepaard zou gaan met veel ruzie. Maar dient dit noodzakelijkerwijs het geval te zijn? Of kan dit ook zonder ruzie? Het antwoord is duidelijk: een echtscheiding zonder ruzie kan wel degelijk. Wij leggen u graag uit hoe dit kan. 

A.    De echtscheiding door onderlinge toestemming

Wanneer er een dialoog mogelijk is tussen de ex-partners, bestaat de mogelijkheid om te scheiden met onderlinge toestemming. Hierbij zullen er afspraken worden gemaakt over de belangrijke familiale en materiële aangelegenheden: het verblijf van de kinderen, de verdeling van de goederen, de overname van de woning,… Al deze afspraken worden opgenomen in een overeenkomst, die wordt gesloten in het kader van de echtscheiding door onderlinge toestemming. Deze procedure verloopt in drie stappen: 

1.    Het maken van de afspraken en het sluiten van de overeenkomst

Er dienen allereerst afspraken gemaakt te worden over verschillende punten van de echtscheiding: Hoe zal de verblijfsregeling van de kinderen eruit zien? Waar zullen zij gedomicilieerd zijn? Hoe zullen de kosten voor de kinderen verdeeld worden? Wie zal welke goederen overnemen? Wie zal de woning en hypothecaire lening overnemen? Dit zijn enkele vragen die dienen beantwoord te worden. Van zodra hieromtrent afspraken gemaakt zijn, zal dit worden opgenomen in een overeenkomst, die wordt ondertekend door de ex-partners.

Wanneer er afspraken worden gemaakt omtrent de gezamenlijke woning, zoals de overname van de woning door één van de partijen, zal dit bijkomend moeten worden vastgelegd in een akte door een notaris. Deze akte wordt opnieuw ondertekend door beide partijen.

2.    Het opstellen van het verzoekschrift

Naast de overeenkomst en eventuele akte van de notaris, dient er een verzoekschrift te worden neergelegd bij de Familierechtbank. Aan dit verzoekschrift dient de officiële huwelijksakte en andere attesten met betrekking tot de burgerlijke stand van de partijenen kinderen te worden toegevoegd. 

In het verzoekschrift zal gevraagd worden aan de rechter om de echtscheiding uit te spreken en de overeenkomst te homologen. Deze homologatie heeft als gevolg dat de overeenkomst voortaan bindend is. Indien een partij de overeengekomen afspraken niet zou naleven, kan de partij hiertoe gedwongen worden via de gerechtsdeurwaarder. 

3.    De controle en uitspraak door de rechter

Van zodra alle documenten zijn overgemaakt aan de Familierechtbank, zal de rechter controleren of de overeenkomst voldoet aan alle wettelijke voorwaarden en formaliteiten. Indien dit het geval is, zal de echtscheiding worden uitgesproken in een echtscheidingsvonnis en zal de overeenkomst worden gehomologeerd. 

Na dit vonnis zal er een elektronische melding van de echtscheiding worden geplaatst op de huwelijksakte en zal het rijksregister automatisch worden aangepast met de gegevens van de echtscheiding. Van zodra dit is gebeurd, zal de echtscheiding officieel zijn. 

B.    De bemiddelingsprocedure

Wanneer de ex-partners niet komen tot onderling afspraken en er geen consensus kan worden gevonden over alle punten, dient nog niet onmiddellijk gegrepen te worden naar de gerechtelijke procedure. Er kan dan getracht worden om een overeenkomst te sluiten via een bemiddelingsprocedure. 

Deze procedure wordt geleid door een deskundige en onpartijdige bemiddelaar die de communicatie tussen partijen leidt en ondersteuning biedt bij het zoeken naar een overeenkomst. De bemiddelaar probeert tezamen met de partijen en hun advocaten tot een overeenkomst te komen die rekening houdt met de belangen en noden van beide partijen en de gemeenschappelijke kinderen. Op deze manier ontstaat er op het einde van de bemiddeling een overeenkomst die in het belang is van iedereen. 

Eens de overeenkomst gevormd is, zal deze overeenkomst tezamen met een verzoekschrift worden neergelegd bij de rechtbank. Indien er afspraken worden gemaakt over de overname van de woning, zal er ook een akte nodig zijn van de notaris.  De rechter zal deze documenten vervolgens controleren. Indien deze documenten voldoen aan alle wettelijke vereisten en formaliteiten, zal de rechter het echtscheidingsvonnis uitspreken en de overeenkomst homologen.

Heeft u zelf nog vragen of wenst u meer advies over uw echtscheiding, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij begeleiden u immers graag doorheen de echtscheidingsprocedure en staan ​​u graag bij met juridisch advies. 

Charlotte EYCKMANS                    Griet MEBIS
Advocaat                                           Advocaat-vennoot

Vorige
Vorige

opzeg van verzekeringsovereenkomst wordt versoepeld

Volgende
Volgende

SCHADE DOOR VLUCHTMISDRIJF: WIE GAAT DAT BETALEN?