SCHADE DOOR VLUCHTMISDRIJF: WIE GAAT DAT BETALEN?

Van de 37.306 geregistreerde ongevallen met een lichamelijk letsel, gingen er vorig jaar maar liefst 4.708 gepaard met een vluchtmisdrijf, zo stelt het Vias Institute. Maar wanneer is er nu juist sprake van een vluchtmisdrijf? En wat zijn de gevolgen voor zowel de dader, als het slachtoffer?

1.    Wat is een vluchtmisdrijf?

Voor de precieze definitie van wat nu juist vluchtmisdrijf  wil zeggen, dient er in de eerste plaats gekeken te worden naar de Wegverkeerswet. Artikel 33, §1 van de Wegverkeerswet bepaalt immers duidelijk dat: 

1° elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest.

2° hij die wetend dat hij zelf oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest, de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is.

Kortom, u pleegt een vluchtmisdrijf van zodra u op de openbare weg betrokken bent geraakt in een ongeval waarvan u de oorzaak of aanleiding van het ongeval bent geweest en u dienvolgens opzettelijk wegrijdt om u aan de dienstige vaststellingen te onttrekken. Hierbij is het onbelangrijk of het ongeval aan uw schuld te wijten is en of er al dan niet schade is aan uw eigen voertuig.

Hierbij is het tevens van belang om te vermelden dat het misdrijf gepleegd is op het ogenblik dat u effectief wegrijdt. Indien u hierna toch beslist om terug naar de plaats van het ongeval te gaan, heeft u het misdrijf reeds gepleegd en is er aldus sprake van vluchtmisdrijf. Hetgeen u aldus doet na het opzettelijk wegrijden, heeft geen invloed meer op het misdrijf zelf.

De boodschap is dus duidelijk: indien u betrokken bent geraakt in een ongeval, is het van belang ter plaatse te blijven om er alzo voor te zorgen dat de nodige vaststellingen kunnen plaatsvinden.

2.    Wat zijn de gevolgen voor de dader van een vluchtmisdrijf?

Een vluchtmisdrijf wordt in België zeer streng bestraft. Wanneer er enkel sprake is van materiële schade, riskeert u naast een geldboete van 1.600,00 tot 16.000,00 euro, ook een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden. Bovendien kan de politierechter ook een rijverbod opleggen voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar. Deze straffen worden bovendien verzwaard van zodra er naast materiële schade, ook sprake is van lichamelijke schade.  

We kunnen aldus concluderen dat de straf voor het plegen van een vluchtmisdrijf, veel zwaarder zal zijn dan het initiële ongeval zo u hier verantwoordelijk voor bent.

3.    Ik ben slachtoffer van een vluchtmisdrijf: wie gaat dat betalen?

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een ongeval met vluchtmisdrijf kan u uiteraard niet naar de verzekering van de dader stappen om uw schade vergoed te zien, althans zolang de dader onbekend blijft. Bij wie kan u dan wel terecht?

Wat betreft de materiële schade aan het voertuig kan u terecht bij uw eigen omniumverzekering, zo u deze hebt afgesloten.

Indien u slachtoffer bent geworden van een vluchtmisdrijf met lichamelijke schade kan u aankloppen bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Deze instantie vergoedt evenwel enkel de schade voortkomend uit lichamelijke letsels. De materiële schade wordt daarnaast enkel en alleen gedekt wanneer er sprake is van zeer ernstige lichamelijke letsels.

Luna LENAERTS                                            Berthe VANORMELINGEN
Advocaat-medewerker                                    Advocaat-vennoot

Vorige
Vorige

Echtscheiding zonder ruzie: kan dat?

Volgende
Volgende

Mag ik in mijn Whatsapp groepen schrijven wat ik wil?