WAT BETEKENT DE NIETIGVERKLARING VAN HET HUWELIJK? ​​​​​

De nietigverklaring van het huwelijk betekent een retro-actieve ontbinding van het huwelijk door de familierechtbank, waardoor het huwelijk wordt geacht nooit te hebben bestaan. Het is doorgaans een sanctie voor de schending van een huwelijksbeletsel.

1.    Wat zijn huwelijksbeletselen?  

De huwelijksbeletsen kunnen worden opgedeeld in twee grote groepen, met name:

·         De verbiedende huwelijksbeletselen;

De verbiedende huwelijksbeletselen verhinderen het huwelijk, waardoor de niet-naleving ervan geen effect zal hebben op de rechtsgeldigheid van het huwelijk. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het niet respecteren van de wachttijd tussen de huwelijksaangifte en de huwelijksvoltrekking.

·         De vernietigende huwelijksbeletselen;

De vernietigende huwelijksbeletselen zullen daarentegen wél de geldigheid van het huwelijk aantasten wanneer deze niet worden nageleefd. Het huwelijk wordt ongeldig, doch het huwelijk zal nooit automatisch nietig zijn. De nietigheid dient te worden vastgesteld door de familierechtbank.

***

2.    Wie kan de nietigheid van een huwelijk vorderen?

Conform artikel 184 oud B.W. kan de – absolute - nietigverklaring van het huwelijk worden gevorderd door de echtgenoten zelf, alle belanghebbenden, of het Openbaar Ministerie.

***

 3.    In welke gevallen dient de rechter de nietigheid van het huwelijk uit te spreken?

In de volgende gevallen is de rechter verplicht om de - absolute - nietigverklaring uit te spreken:

  • Het ontbreken van de toestemming (bijv. schijnhuwelijken);

  • Het bestaan van een vorig niet-ontbonden huwelijk (d.i. het verbod van bigamie!)

  • Het voltrekken door een onbevoegd persoon (bijv. door een consul)

  • Het verboden huwelijk tussen bepaalde verwanten;

  • Het niet naleven van de minimumleeftijd;

  • Het wilsgebrek geweld of bedreiging;

  • Het niet openbaar huwelijk;

  • Geen huwelijksaangifte;

  • De ambtenaar was niet bevoegd om het huwelijk te voltrekken;

De algemene regel is de sanctie van de absolute nietigheid. Hierbij zullen alle gevolgen van het huwelijk met terugwerkende kracht teniet worden gedaan, inclusief de aspecten zoals o.m. nalatenschap, erfrechten, nationaliteit en schenkingen.

Ten uitzonderlijke titel kan ook de relatieve nietigheid van het huwelijk worden uitgesproken. De relatieve nietigheid kan worden uitgesproken in geval van dwaling of de onbekwame beschermde meerderjarige.

Het onderscheid tussen de absolute en relatieve nietigheid heeft niets te maken met de intensiteit van de gevolgen van de nietigverklaring want ook in dit geval zal het huwelijk retroactief worden ontbonden. Het onderscheid is wel van belang indien men de kansen op de nietigverklaring wenst te omschrijven. Zo kunnen de relatieve nietigheidsgronden enkel voor de rechter worden ingeroepen door de personen die de nietigheidsgrond beschermd.  

***

Heeft u vragen aangaande de geldigheid van uw huwelijk? Wenst u meer informatie? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Lijnrecht Law Firm staat met een uitgebreid team klaar om al uw vragen te beantwoorden. ​​​​Aarzel niet ons te contacteren via info@lijnrecht.be , www.lijnrecht.be , via onze socials of via telefoon: 012/26.22.22

 

Eline SWERTS
Advocaat-medewerkster   

Griet MEBIS
Advocaat-vennoot

Vorige
Vorige

NIEUWE VERPLICHTING IN ECHTSCHEIDINGSOVEREENKOMSTEN: BELANGEN VAN MINDERJARIGE KINDEREN UITDRUKKELIJK OPNEMEN

Volgende
Volgende

NIEUWE, VEREENVOUDIGDE PROCEDURE VOOR NAAMSWIJZIGING VANAF 1 JULI 2024 ​​​​​