NIEUWE, VEREENVOUDIGDE PROCEDURE VOOR NAAMSWIJZIGING VANAF 1 JULI 2024 ​​​​​

1.    De huidige procedure voor naamswijziging

Tot op heden is je familienaam veranderen geen recht, maar een gunst die moet worden toegestaan door de minister van Justitie. De minister zal de naamswijziging alleen toestaan bij ‘ernstige redenen’ of in uitzonderlijke gevallen. De procedure hiervoor is ingewikkeld, onvoorspelbaar en duur. Dit zou vanaf 1 juli 2024 verleden tijd zijn met de nieuwe procedure voor naamswijziging.

2.      De procedure voor naamswijziging vanaf 1 juli 2024

De bedoeling van deze nieuwe procedure is om iedere inwoner van België de kans te geven om één keer van familienaam te veranderen. Er moet hierbij gekozen worden tussen de familienaam van één ouder of een combinatie van de familienamen van beide ouders. Bij een eerdere adoptie, kan men ook kiezen voor de familienaam van de adoptant.

Er zijn geen bijzondere voorwaarden verbonden aan deze procedure. De enige voorwaarde die geldt is dat de aanvrager ouder is dan 18 jaar. De aanvrager moet de naamswijziging niet langer kunnen motiveren of verantwoorden op basis van ernstige redenen, hetgeen op dit moment de grootste hinderpaal vormt bij procedures voor naamswijzigingen.

De nieuwe procedure is zo eenvoudiger, korter en goedkoper. Het verzoek kan voortaan rechtstreeks worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente en dient niet meer te gebeuren via de minister van Justitie.  De ambtenaar moet hierover beslissen binnen één maand. Wanneer er ernstige twijfels zijn, zal de ambtenaar een advies vragen aan de procureur des Konings en kan de termijn verlengd worden tot drie maanden.

3.      De mogelijkheid tot beroep bij overschrijding van de termijn of weigering

Wanneer de ambtenaar de termijn overschrijdt of de naamswijziging weigert, kan er hiertegen beroep worden ingesteld door middel van een verzoekschrift gericht aan de familierechtbank. De familierechter zal hier vervolgens over oordelen en kan de naamswijziging alsnog toestaan, zelfs wanneer de ambtenaar dit eerder heeft geweigerd.

Wilt u meer informatie of bijgestaan ​​worden door de specialisten van Lijnrecht? ​​​​​Aarzel niet ons te contacteren via info@lijnrecht.be , www.lijnrecht.be , via onze socials of via telefoon: 012/26.22.22

 Charlotte EYCKMANS
Advocaat-medewerkster   

Griet MEBIS
Advocaat-vennoot

Vorige
Vorige

WAT BETEKENT DE NIETIGVERKLARING VAN HET HUWELIJK? ​​​​​

Volgende
Volgende

Een nieuw pachtdecreet in werking